You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Вредната житна дървеница – (Eurygaster integriceps Put.) е един от най-опасните неприятели по житните култури. Храни и с много други диви житни треви и плевелни растения - общо 90 вида. От културните житни предпочита най-много и най-силно поврежда пшеницата, по-слабо напада ечемика, овеса и ръжта и много рядко царевицата. Зимува като възрастна форма под опадалата шума в покрайнините на горите. Вредната житна дървеница предпочита разредените дъбови гори. Напролет се раздвижва при средна денонощна температура 8-9°С и максимална температура 14-15°С.  Тя се извършва при тихо, топло и слънчево време. През пролетта възрастните смучат сок от стъблото на младите растения, вследствие на което централният лист пожълтява, усуква се и изсъхва. По-късно, когато времето се затопли, те смучат сок от връхните части на неизкласилите още растения. Над мястото на убождането класът побелява, не се образуват класчета, вретеното се изкривява, а осилите се накъдрят. Непосредствено след изкласяването вредните житни дървеници смучат сок от стъблото над последното коляно. Периодът на яйцеснасяне през различните години е различен - от 52 до 74 дни. Една женска снася до 150 яйца - през пролетта по растителните остатъци и по-рядко по бучките пръст и по камъните, а когато времето се затопли, и по долните засъхнали листа или по листата и класовете. Възрастните от новото поколение се появяват в края на юни и началото на юли. Лятната миграция започва към средата на юли, есенната - през септември и октомври

Повредите от вредната житна дървеница обхваща два етапа. През първия дървеницата поврежда стъблата па житните, много от които загиват. През втория етап се засягат зърната. Повредените зърна имат по-ниско абсолютно и хектолитрово тегло, което се отразява и на размера на добивите.

Борбата против вредна житна дървеница се провежда на два етапа. Отначало тя е насочена срещу презимувалите възрастни, когато приключи миграцията  при средна дневна температура над 16°С и при плътност два и повече броя на квадратен метър. Провежда се до началото на снасянето на яйцата. През втория етап борбата започва, когато преобладават ларвите от III възраст, но до появата на ларвите от IV възраст. Тя трябва да се проведе за 5-6 дни и за двата етапа.

Препарати

Сподели