You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Молецът е „черната овца” всред пеперудите. Някои видове са твърде досадни: привлечени от изкуствената светлина те влитат у дома ни и нервно пърхат наоколо. Някои други видове, обаче, са вредни. Те прояждат дупки в дрехите ни или замърсяват и развалят храната, която трябва да се изхвърли незабавно. Дори и на пръв поглед да изглежда невероятно, но и тези насе-коми имат своето специално място и роля в екологичната система.

МОЛЦИ И ПОЛЗИТЕ ОТ ТЯХ

За доста животни молците са важен източник на храна - за други насе-коми, за паяци, жаби, гущери, мишки, прилепи и др. Гъсениците имат  голямо значение и за отглеждането на младите птици.

Гъсениците на молците - наричани още ларви - оказват голямо влияние върху природата. За тях листата на растенията са основна храна и това е принудило много растителни видове да разработят специални химически вещества за да отблъснат тези лакомници. Но молците обичат и цветния нектар и така помагат за опрашването на много растения.

Тъй като молците са широко разпространени и се срещат в най-раз-лични местообитания те проявяват голяма чувствителност към промените и са важни показатели за здравето на околната среда. Техният брой и разпространение дават важни индикации за промените в екологичните пара-метри, като замърсяването на въздуха, климатичните промени и т.н.

            ОПАСНОСТИТЕ

Чрез своите мрежи и изпражнения хранителните молци замърсяват вся-какъв вид храна, особено зърнените продукти (брашно, грис, овесени ядки, юфка и др.). В менюто им влизат също фасул, ядки, сушени плодове, сушени животински храни и др., в които молците също могат да оставят гъбични образования или акари.

Продуктите, замърсени от молци, трябва да бъдат изхвърляни незабавно, защото консумацията им може да доведе до алергии, кожни заболявания и стомашно-чревни разстройства.

Молците се разпространят много бързо и намират подслон в най-малките процепи и ъгли. С успех прояждат всякакво пластмасово фолио и различни други видове хранителни опаковки.

 

СВОЙСТВА И ХАРАКТЕРИСТИКИ НА МОЛЦИТЕ

В света живеят над 2000 вида молци, но тук ще насочим вниманието си  върху вредните хранителни молци. Познати са няколко вида и ние ще опишем някои от тях по-подробно.

Зърнен молец „ангомоа” (Фр.) (Sitotroga cerealella):

Поведение: Както подсказва самото му име, този молец предпочита зър-нените култури, като ечемик, ръж, царевица, овес и др. Той може да инфестира както складираното сушено зърно, така и зърнените култури на полето. Откриването на малки дупки в царевицата или пшеницата е възмож-на индикация за заразяване. Тъй като зърненият молец „ангомоа” е активен и при по-ниски температури, той причинява щети и през студените зимни месеци5.

 

Външен вид: Възрастният молец е малко, жълто-кафяво или светлокафяво насекомо с размах на крилата от 13 до 16 mm. Задните му крила са сиви и стават по-тесни към върха. Предните и задните крила са покрити с фини ресни.

Биология: През живота си, женските снасят средно 40 яйца върху или в близост до зърнено растение или храна. След около четири до осем дни ларвите се излюпват, пробиват зърната и в тях се хранят и развиват. За две до три седмици те преминават през три линеения и след това какавидират в зърното добивайки формата на копринен пашкул. Възрастните молци се излюпват след около 10 до 14 дни а целият жизнен цикъл от яйце до яйце отнема между 35 и 49 дни.

Индийски хранителен молец (Plodia interpunctella):

Поведение: Храната на тези насекоми включва зърнени храни, сушени плодове, семена, ядки, шоколад, сушени животински храни и др. Това е, може би, най-често срещаният молец, който инфектира храните и е известен по целия свят. Сушени плодови молци могат да бъдат привнесени и отвън: например с  ядки, събрани от градината.

Външен вид: Възрастните молци имат размах на крилата от 15 до 19 мм. Те са оцветени в медно червено и имат широка сива лента близо до точката, в която са прикрепени към тялото. Ларвите са бели, розови, кафяви или светлозелени и имат дължина около 13 мм. Главата и върхът на първия сегмент на тялото, зад главата, е червеникав до жълтеникаво-кафяв на цвят.

Биология: В продължение на 1 до 18 дни, през нощта, възрастните женски индийски хранителни молци снасят от 100 до 400 яйца върху всякаква храна. След 13 до 288 дни ларвите са напълно развити и са в състояние да изминат известно разстояние за да какавидират в скривалища. По здрач, възрастните молци се активират и чакат чифтосването в определени зони - като стените на сгради, например. Възрастните молци живеят около шест дни

 

Средиземноморски брашнен молец (Ephestia kuehniella):

Поведение: Този вид молци инфестират освен брашното и раз-лични други храни, като ядки, шоколад, семена, фасул, сушени плодове, съхранена храна и дори пчелни пити. Средиземноморският брашнен молец е сериозен вредител в мелници и складове, където с мрежите си е в състояние да запушва дори и машини, които трябва да бъдат спирани периодично за тяхното премахване.

Този вид молци са нощни насекоми, които се движат твърде бързо и на зигзаг.

Външен вид: Възрастният молец има размах на крилете по-малък от 25 mm. Задните крила са мръсно бели, предните са бледо-сиви с тъмни зигзагообразни шарки. При износване на крилата тези шарки изчезват.

Биология: Женските снасят между 116 и 678 яйца в брашно или в друга храна. След три до пет дни ларвите се излюпват, хранят се в копринени пашкули, които изграждат сами и узряват след около 40 дни. Какавидират в копринените пашкули в чиста храна и далеч от заразени продукти. Фазата на какавидиране трае между 8 и 12 дни, а след още 8 до 10 седмици целият жизнен цикъл на средиземномор-ския брашен молец приключва .

ПРЕВЕНЦИЯ С БИОЛОГИЧНИ СРЕДСТВА

Храните - като брашно или различните видове зърнени продукти - трябва да бъдат проверявани за дупки в опаковката или за замърся-вания още в супермаркета. Силно препоръчително е да прехвърлите застрашената храна - веднага след закупуването й - в добре запечатани съдове или други контейнери, които трябва да бъдат периодично проверявани.

Заразеното зърно има отблъскваща миризма и е негодно за кон-сумация. Инфестираните храни могат да бъдат разпознати по остатъци от молците (екскременти и мрежи), които могат да бъдат открити, най-често, по повърхността на зърното.

За да се предпазите напълно от молци, обаче, ние препоръчваме редовното използване на БИО КИЛ И КЛИЙН КИЛ  като добра превантивна мярка. Нашите продукти могат да се използват периодично, на всеки няколко седмици на места, където молците могат да се установят. При използването на препарата трябва да бъдат напръскани всички пукнатини и отвори, независимо колко малки са те, тъй като молците могат да се скрият, практически, навсякъде.

Когато обработвате кухненските шкафове, и преди да напръскате вътрешността, извадете намиращата се, там, храна. Изчакайте, докато обработените повърхности изсъхнат преди отново да ползвате шкафа.

ЕДИН ОЩЕ ПО-ЕСТЕСТВЕН МЕТОД ЗА КОНТРОЛ

Trichogramma evanescens е паразитен вид оса, която се явява  естествен враг на молците. Това насекомо прекъсва жизнения цикъл на молеца снасяйки яйцата си в неговото гнездо (независимо дали то се намира в дрехи или в някаква храна). Така молците биват ликвидирани по естествен начин и без необходимост от ползването на химикали.

Има хиляди видове ихнеумоиди, но само няколко могат да се  използват в борбата с молците. Други видове се борят, например, с люспестите насекоми или плодовите мухи. Те са много популярни, използват се активно и поради това биват специално отглеждани и активно продавани на пазара.

Trichogramma evanescens са малки насекоми, с размер между 0,2 и 0,4 mm и са почти невидими за човешкото око. Този ихнеумоид не лети: той може само да пълзи.

 

Препарати

Сподели