АГРО-БИО ТРЕЙДИНГ

АБТ е водещ дистрибутор на продукти за растителна защита. Ние предлагаме широка гама препарати, която да задоволява изцяло нуждите на производителите на селскостопански култури у нас.

Home Вие сте: Home Решения Рапица Фома, Фомопсис, Склеротиния, Алтернария

Разрешаването на проблеми е движеща сила и предизвикателство за нас.

forumДискусионен форум

http://forum.agrobiotrading.com/

Фома, Фомопсис, Склеротиния, Алтернария Печат Е-мейл
Рапица

Препарати:
Алерт С,


Най-характерните причинители на болести по рапицата причиняват сухо стъблено гниене, гниене на кореновата шийка (Phoma lingam), кореново гниене и склеротония (Sclerotinia sclerotiorum), алтернариоза по чушките и листата (Alternaria brassicae), листни петна (Cylindrosporium concentricum). Други гъбични болести, като напр. мана (Peronospora parasitica), (Pseudocercosporella capsellae), сиво гниене (Botrytis cinerea), вертицилипно увяхване (Verticilium dahliae), (Plasmodiophora brassicae) също увреждат рапицата.
Най - важният причинител на болести по рапицата Phoma lingam (Leptosphaergia maculans) може да се намери във всички по - големи площи, засети с рапица. Способен е да причини гниене на кореновата шийка и сухо стъблено гниене, полягане и пречупване на стъблата, преждевременно узряване. Според наблюденията първите признаци се забелязват в края на септември - началото на октомври. Силата на заразяването може да се променя значително, в зависимост от годината, но всяка година се забелязва разликата между третираните и нетретираните рапични посеви. С есенното, респ. есенно - пролетно третиране се намалява в значителна степен, както честотата, така и силата на заразяването. С отслабването на посева причинено от болести се увеличава и опасността от измръзване. По директен и индиректен начин патогените могат да причинят и загиване на растенията. Като заразяват стъблото и чушките, те намаляват асимилиращата повърхност на листата и нанасят двойна вреда - не само намаляват добива, но и понижават масленото съдържание.

.foma_rape_oil_seed

 
Нашите партньори: logo-zapi-spa
logo_belchim 1 logo-leili
Powered by IT Business Solutions Top
Потребителско име
@agrobiotrading.com
Парола