АГРО-БИО ТРЕЙДИНГ

АБТ е водещ дистрибутор на продукти за растителна защита. Ние предлагаме широка гама препарати, която да задоволява изцяло нуждите на производителите на селскостопански култури у нас.

Home Вие сте: Home Решения Пшеница и ечемик Фузариум

Разрешаването на проблеми е движеща сила и предизвикателство за нас.

forumДискусионен форум

http://forum.agrobiotrading.com/

Фузариум Печат Е-мейл
Пшеница и ечемик
Препарати:
Алерт С


Фузариума по житните култури може да има много голямо стопанско значение за зърнените житни култури при по-хладни и влажни метеорологични условия. Вредоносността на болестта се засилва и от интензивния синтез на токсини, които правят нападнатото зърно негодно за консумация, както от хора, така и от животни.

Болестта се проявява под три основни форми — загниване на кълновете, на базалната част на растенията и повреди по класовете. Първоначалните симптоми се наблюдават през есента във вид на кафяво напетняване по кълновете, последвано от ранно загиване. Базалното гниене на растенията се развива най-често в периода на братене, първоначално като некротично напетняване по корените, възела на братене и първото листно влагалище. Тези повреди се характеризирет с така неречената снежна плесен причинена предимно от Fusarium nivale, която се развива рано на пролет в следствие на изтощаване на растенията под формата на хармани от повредени растения със сиво жълт цвят, понякога покрити с рехава, силно развита белезникаво розова плесен.

Повредите по класа се предизвикват основно от Fusarium graminearum, характеризират се с избледняване на отделни класчета или по-големи участъци от класа, при влажно време върху нападнатите участъци се появява белезникав плесенов налеп. Зърното в класа е маново, спаружено и недохранено. За избягване появата на изброените форми на болестта е необходимо спазване на 3-4 годишно сеитбообръщение с включване на култури с изразени фитосанитарни качества - рапица, сорго и др. Препоръчва се използването на фунгициди за обеззаразяване и листно приложение.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

 
Нашите партньори: logo-zapi-spa
logo_belchim 1 logo-leili
Powered by IT Business Solutions Top
Потребителско име
@agrobiotrading.com
Парола