You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Комарите са малки, но не са за подценяване. Те причиняват големи щети в световен мащаб, защото вирусите и болестите, които разпространяват, причиняват хиляди смъртни случаи всяка година. Затова е важно да разгледаме по-отблизо тези насекоми и за да  разберем как да се предпазим от тях.

 

Какви са ползите от комарите?

 

Намираме комарите за досадни и разрушителни, но тези кръвосмучещи играят важна роля в екосистемата и дори за човешкото здраве.

 

  •  Комарите са важен източник на храна за много същества, като птици, паяци и риби.
  • Във всяка ухапване от тези насекоми и има нещо добро, тъй като тези сърбящи ухапвания поддържат тонуса на имунната ни система.
  • Комарите също са важни опрашители, така че растенията зависят от тяхната работа. Например, какаовите растения и земеделските стопани също зависят от опрашването на тези хапещи насекоми.
  • Поддържат числеността на популацията на техните гостоприемници в граници, което означава, че техните жертви не могат да се разпространяват безпрепятствено, защото паразитите затрудняват живота им.
  •  

Какви опасности представлява комарът за хората?

 

Когато става въпрос за смъртоносни животни, имаме предвид основно акули или змии. Но най-смъртоносното животно в света, измерено с броя на хората, които убива всяка година, е комарът. Те убиват най-малко 725 000 души всяка година. Това, което ги прави толкова опасни, е способността им да предават вируси или паразити, които причиняват опустошителни заболявания. (Хората са на второ място непосредствено зад комарите, причинявайки 475 000 смъртни случаи годишно.)

 

В тропическите страни някои видове комари причиняват страх и ужас. В много региони на света хората са изложени на множество патогени, които могат да се предават от тези насекоми.

 

В Европа комарите са по-скоро досадни, отколкото опасни, но изменението на климата вече довежда до случаи, при които хората са се заразили или умрели от вируси в резултат на достигането на опасни видове. Например, в Гърция заразите с вируси от Западен Нил са 50 през миналата година, а във Франция наскоро е отчетен първият случай на треска на денга.

 

В Германия първият тропически комар беше открит през 2007 г., оттогава всяка година се образуват все повече и повече малки популации, неотдавна азиатският тигров комар е бил открит за първи път в Женева (Швейцария)

 

8 Характеристиките и свойствата на комарите

 

В света има около 3500 вида комари и само малка част от тях сериозно застрашават човешкото здраве. Мъжкият комар се храни изключително с растителни сокове и нектар и по този начин също допринася за опрашването на цветята. Женският комар се нуждае от допълнително богато на протеини кръвно хранене и хапе топлокръвни същества (животни и хора), за да може да произвежда яйца

 

Много комари снасят яйцата си на повърхността на прясна или застояла вода. Водата може да се намери в калаени кутии, бъчви, декоративни водоеми, локви, потоци или блатисти райони. Оптимално е, ако водата е защитена от вятъра от трева и плевели. В рамките на 24-48 часа от яйцата се развиват малки ларви на комари.

 

В зависимост от температурата на водата, ларвите на комарите живеят от 4 до 14 дни във водата. Ларвите на почти всички видове трябва да излизат на повърхността на чести интервали, за да получат кислород през дихателната си тръба, така наречения сифон. Те се хранят постоянно, тъй като за съзряването са необходими много енергия и храна. Водораслите, планктонът, гъбичките и бактериите, както и други микроорганизми са част от диетата им. По време на растежа ларвата се сменя четири пъти, след което се превръща в какавида.

 

Какавидите от комари живеят от 1 до 4 дни във водата, в зависимост от вида и температурата. Какавидата е лека и плува по водната повърхност. Ако е обезпокоена, се гмурка за защита с резки движение и след това плува обратно на повърхността. Какавидата е последната стъпка в развитието на комара. Възрастният комар разкъсва досегашната си обвивката си и изплува на повърхността, където почива, докато тялото му не изсъхне и се втвърди.

Тук описваме по-подробно най-важните комари:

 

Обикновен комар (Culex pipiens)

Той е известен и разпространен по целия свят. Комарът е с размери около 3-7 мм, има стройно тяло, тесни крила и крака. Коремът е тъмнокафяв с бели ивици. Той е безобиден, но много досаден, тъй като ужилванията му причиняват сърбеж и зачервяване.

 

Азиатски тигров комар (Aedes albopictus)

Болести: малария, жълта треска, вирус Зика, вирус Chikkungunya, треска денга, вирус на Западен Нил.

 

Техният дом е регионът на Южна и Югоизточна Азия. Комарът расте с размери между 2 и 10 мм и бързо се адаптира към новите условия. Изменението на климата му позволява да достига до нови райониТигровият комар е лесно разпознаваем поради белите си ивици по тялото и краката.

 

Малариен комар (Anopheles)

Болести: малария

 

Този комар се среща на всички континенти. Той може лесно да се разпознае по специалната фигура и форма на задния му край. Той е кръгъл и има ред четинки.

 

Комар пренасящ жълта треска (Aedes aegypti)

Болести: Жълта треска, вирус Зика, вирус Чикунгуня, треска на денга

 

Този комар идва от тропиците и субтропиците, много е малък (3-4 мм) и има тъмно оцветено тяло с бели ивици по краката. Комарът пренасящ жълта треска харесва много топли райони и вече може да се намери в Европа, Южна Испания, Гърция и Турция.

 

Азиатски храст комар (Aedes japonicus)

Болести: вирус на Западен Нил, менингит

 

Той произхожда от юг на Китай, Япония и Корея и е въведен в Европа, подобно на азиатския тигров комар. Оптично прилича на азиатския тигров комар, има черен цвят на тялото и сребристо-бели ивици.

 Комарите Aedes хапят болезнено и упорито Те търсят кръвно хранене рано сутрин, привечер и вечер. Някои са дневни (активни през целия ден), особено в облачни дни и в сенчести райони. Обикновено не влизат в домовете и предпочитат да жилят бозайници. Комарите Aedes са добри летци и се знае, че летят на много километри от местата развитие на ларвите им.

 

Комарите Culex също са болезнени и хапят упорито, но предпочитат да атакуват привечер и на тъмно. Те обичат да влизат в домове. По принцип са слаби летци и не се отдалечават от дома си, въпреки че се знае, че летят до около 3 километра. Culex обикновено живеят само няколко седмици в топлите летни месеци. Женските, които се появяват в края на лятото, търсят защитени територии, в които прекарват зимата до пролетта. Топло време ги извежда отново в търсене на вода, върху която да снасят яйцата си

Когато комар ухапе човек, за да поеме храната си, той инжектира жлезист секрет в жертвата си. Този секрет служи за предотвратяване на коагулацията на кръвта по време на хранене и в същото време увеличава притока на кръв към мястото на инжектиране. Слюнката на комара може да съдържа различни патогени като бактерии, вируси или паразити, които комарът е погълнал от заразена жертва по време на предишно хранене

 

Идентифицирането на комарите не винаги е лесно за непрофесионалистите насекомите са не само много малки, но и бързи и често жилят, без ние да забележим.

 

Превенция с Bio / Clean Kill

 

През топлите летни месеци мрежа пред прозореца не винаги е достатъчна, затова препоръчваме да използвате BIO / CLEAN KILL, за да се предпазите от всички видове комари.

 

Био Кил/Клийн Кил съдържа активната съставка Перметрин. Използва и за импрегниране на мрежи против комари и на дрехи. Така се осигурява отблъскващ ефект.

 

Прилагането на Био Кил/Клийн Кил на всеки няколко седмици през пролетта и лятото в къщата чрез пръскане на пукнатини, фуги и ъгли по стените, както и на прозорци, мрежи и завеси помага да се предпазите ефективно от възможни натрапници.

 

Био Кил/Клийн Кил -бързо може да се приложи и около къщата. Напръскайте всички области, където комарите присъстват обилно, докато не се овлажни добре - не мокрете, така че да капе!

 

Защо всъщност сме ужилени?

 

За да намерят своите жертви, комарите се ориентират върху газовия въглероден диоксид, който те могат да усетят на растояние до 50 метра. Тъй като хората и животните издишват въглеродния двуокис, те са много лесна плячка. Колкото повече газ има в дъха, толкова по-привлекателна е жертвата за комара.

 

Има обаче и други предположения защо някои хора са ухапани повече или по-рядко. Едно от тях е, че кръвната група също играе роля. Учени от Япония са определили чрез тестване, че хората с кръвна група 0 са особено предпочитани от комарите. Но как комарите знаят каква кръвна група има човек? Тук изследванията им стигат до заключението, че 85% от всички хора показват това чрез определен химичен сигнал чрез кожата си. Останалите 15%, които не „излъчват“ този сигнал, би трябвало да не бъдат ухапвани от комари.

 

Научни тестове или не, вероятно ще остане загадка защо някои хора са повече или по-малко привлекателни за тези малки кръвопийци. Важно е да се защитите. Особено ако планирате пътуване до засегнатите страни, трябва да се информирате добре.

 

Препарати

Сподели