You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

ВЕТЪТ НА КЪРЛЕЖИТЕ

ЕФИКАСНА БОРБА С БИО КИЛ И КЛИЙН КИЛ

Всяка година тези насекоми хапят нас и домашните ни любимци, пренасяйки опасни патогени, Но защо просто не можем да ги унищожим и как най-добре да се предпазваме от тях са въпроси намиращи отговори в този интересен материал.

ПОЛЗИ ОТ КЪРЛЕЖИТЕ

Бихме се радвали да живеем без кърлежите, но те са жизнено важни за баланса в природата и нашата екосистема. Просто трябва да разглеждате ролята им от правилна гледна точка. Кърлежите са важен хранителен източник за много видове влечуги и насекоми, гарантирайки че отделните животински популации се възпроизвеждат в определени граници, а не прекомерно.

Но тези и другите паразити могат “да бъдат ползотворни и за имунната ни система” тъй като могат да я “поддържат във форма” чрез едно ухапване. При пропуск на подобни събития, защитните механизми на организма нямат повече работа, като в най-лошия случай, могат да се насочат към собствените клетки на организма, което от своя страна може да отключи появата на алергии или на автоимунни заболявания.

ОПАСНОСТИ ОТ КЪРЛЕЖИТЕ

Тези насекоми могат да пренасят най-различни патогени, като не за всички от тях съществуват ваксини. Двете най-често срещани заболявания в резултат от ухапване от кърлежи са TBE /енцефалити при хората причинявани от ухапвания от кърлежи/ и Лаймска болест, които бихме желали да опишем по-подробно:

TBE (енцефалити при хората причинявани от ухапвания от кърлежи)

Това вирусно заболяване се изразява във възпаление на мозъка, менингит и/или на централната нервна система на хората, което би могло да причини смърт. Тук инкубационният срок е от няколко дни до един месец. Типично, хората първо страдат от симптоми наподобяващи грип, като висока температура, главоболие и болки в крайниците, преди разпространение на заболяването в централната нервна система през втората фаза. Само около една трета от инфектираните не проявяват симптоми през първата фаза. В повечето случаи, тежките симптоми затихват в рамките на няколко седмици. Но след оцеляване от инфекцията, дългосрочните симптоми могат да продължат проявата си.

Определени бактерии наречени “Borrelia”, причиняват Лаймска болест. Тъй като патогените живеят в червата на кърлежите, трябва да изминат няколко часа след ухапването, докато бактериите навлязат в кръвта на човека. Поради това, възможно най-бързото отстраняване на кърлежите е от изключително значение за намаляване на риска от предаване на заболяването.

Лаймската болест преминава в 3 фази, но не всички фази се проявяват при всички пациенти. О

Инкубационният срок варира от няколко дни до няколко седмици. След това могат да се появят симптоми, наподобяващи грип в ранните фази, какъвто за съжаление е случая и при много други заболявания. Ясна индикация, проявяваща се само при около 50% от засегнатите лица, е кръговиден обрив около зоната на ухапването, който може да мигрира, така наречения “erythema migrans”.

През втората фаза, след няколко седмици, до месеци, заболяването засяга ставите и също централната нервна система, при различен ход на заболяването, затрудняващ поставянето на диагноза.

Последната, най-късна фаза се проявява след месеци до години, изразяваща се във възпаление на ставите и заболяване на нервната система.

Поради това, човек трябва да се замисли за наличието на Лаймска болест, при невъзможност за обясняване на симптомите на заболяването. При своевременно разпознаване на заболяването, то може да се лекува с антибиотици, предотвратяващи последващи увреждания. За съжаление, все още няма разработена ваксина, което прави заболяването още по-опасно.

Кърлежите стават приемници на опасни патогени по два начина:

Патогените могат да преминат през фазите на развитие на кърлежа (например от ларва до нимфа и до възрастен екземпляр), но също така могат да се предават от женския кърлеж на яйцата/поколението.

ХАРАКТЕРИСТИКИ И СВОЙСТВА НА КЪРЛЕЖИТЕ

Тези паразити са от семейството на паякообразните, включващо над 800 различни вида по цял свят. В Европа, най-често срещаният кърлеж е от вида (Ixodes ricinus),но също така силно разпространени са кафявите кучешки кърлежи от вида (Rhipicephalus sanguineus), в наши дни населяващ цялата територия на Средиземноморието, появили се в Европа предимно в резултат на екскурзии, пренасяни от кучета също принадлежащи към вида на черупчестите кърлежи.

Кърлежите живеят по земята, във висока трева, храсти и шубраци, дебнейки предпочитаните си приемници, по-малки и големи бозайници като мишки, таралежи, сърни или птици.

Кърлежите протягат пипалата си и чакат преминаването на приемниците. Кърлежите могат да скочат или да се спуснат върху приемниците си — когато са скрити в растителността/храстите, докато просто изчакват прикрепени към тях. При много видове кърлежи, ларвите са разположени на нивото на земята. Нимфите се изкачват малко по-високо по растителността за откриване на по-едри приемници. Възрастните екземпляри се катерят най-високо в опит за откриване на приемници като големи животни.

Но междувременно паразитите трябва да се оттеглят в “търсене на вода”. За извършване на това действие, кърлежите трябва да напускат поста си многократно в издирване на влажни места по поляните или в близост до земята. През това време кърлежът не може да намери приемник и това състояние може да продължава с години. Обикновено жизненият цикъл на кърлежите трае от три до пет години (яйце – ларва – нимфа – възрастен екземпляр – яйце). Но при липсата на приемници, кърлежите могат да оцеляват гладни през доста дълг период (до няколко години).

Етапи на развитието

Развитието започва с яйцето оплодено от мъжкия кърлеж, от което се излюпва ларвата. Ларвата е с размер около половин милиметър и трудно може да се забележи с невъоръжено око. Ларвите нападат приемника за набавяне на първото хранене от кръв и го напускат след засмукване на пределно количество. След периода на съзряване, траещ няколко седмици, ларвите намират скришно място и се превръщат в нимфи. След време, нимфите отново търсят приемник, за да се хранят отново. След прием на поредното хранене с кръв, нимфите се оттеглят на скришно място, където се развиват във възрастни и полово съзрели кърлежи. Тогава, женският кърлеж отново търси приемник, за да се храни с кръв, от която се нуждае за снасянето на около 3000 яйца. Когато женската се насмуче с кръв, тя увеличава теглото си почти 200 пъти. Тогава мъжкият кърлеж може да оплоди яйцата на женската, без следващ прием на кръв.

След като се насмучат с кръв, кърлежите могат да увеличат теглото си почти с 200 пъти

ПРЕВЕНЦИЯ С ПРЕПАРАТИТЕ БИО КИЛ/ КЛИЙН КИЛ

Тъй като хората и домашните любимци носят кърлежи в къщи, след съприкосновение с трева и друг вид растителност е важно да преглеждате себе си и вашите любимци, след всяка разходка.

Възрастните кърлежи се захващат за ушите на Вашите любимци или между пръстите на лапите им. Ларвите и нимфите често се откриват по козината на гърба, но не се ограничават единствено до тази зона.

След нашествие на кърлежи в някой дом, то може да се разпространи много бързо. Типично, няколко кърлежа влизат дома, след като са донесени от открита поляна или други места. След като се нахранят, кърлежите напуснат приемника и търсят защитени/скришни места в помещенията, като первази, под обшивки прозорци и прагове/первази на вратите, в жлебовете за механизмите на плъзгащите се прозорци, или в мебелите. За постигане на добри резултати от контрола, трябва да се третират всички пукнатини и процепи в засегнатите помещения.

Дори кучетата само да посещават рядко дома Ви, някои кърлежи могат да паднат от кучето по това време. В този случай може да се стигне до нашествие на кърлежи в къщата и градината, дори по принцип там да няма кучета.

Кучетата не се заразяват от кърлежи чрез пряк контакт с други кучета.

Кърлежите, смучещи кръв от куче могат да паднат и да си сменят обвивката, преди да продължат търсенето на приемници и да се прикрепят към други кучета.

Но тъй като инспектирането на козината на кучетата или котките не е толкова лесно, съществуват и други начини за предотвратяване на нашествия от кърлежи.

БИО КИЛ и КЛИЙН КИЛ могат да се използват в дома, на местата, където обичат да лягат/спят домашните любимци, за ликвидиране на кърлежите. Напръскайте Вашето канапе, кучешко или котешко легло, когато домашните любимци не са в стаята. Също третирайте зоните с процепи и пукнатини, където кърлежите биха могли да се оттеглят на почивка между храненията: зад первазите, под обшивките на прозорците, праговете/первазите на вратите и др.

Оставете третираните места да изсъхнат, преди пускане на домашните любимци отново в помещението.

КАК ДА ИЗВАЖДАМЕ КЪРЛЕЖИТЕ ПРАВИЛНО?

Както вече споменахме, трябва изцяло да преглеждате тялото си, след разходка на открито, защото ухапванията от кърлеж обикновено не се усещат и поради това често остават незабелязани.

При откриване на кърлеж, той трябва да се отстрани колкото е възможно по-скоро. Важно е да не смачквате кърлежа, в противен случай бактериите намиращи се в червата на кърлежа могат да навлязат в зоната на ухапването.

Може да използвате нормални пинсети за отстраняване на кърлежите, ако не разполагате в наличност със специални пинсети за кърлежи. Пинсетите се разполагат в непосредствена близост до кърлежа и се притискат плътно (без упражняване на натиск в коремната област на кърлежа), като впоследствие отстранете кърлежа чрез упражняване на вертикален опън, последван от дезинфекциране раната от ухапването.

Ако главата на кърлежа се откъсне, това не представлява сериозен проблем, тъй като тя ще изпадне самичка след няколко дни. Ако зоната на ухапването се възпали или ако изпитвате известна несигурност как да процедирате, препоръчваме да се консултирате с лекар.

Най-добрият начин за последващо унищожаване на кърлежа е поставянето му между 2 листа хартия и смачкването му с тежък предмет. (Не мачкайте кърлежа с голи ръце!)

ВНИМАНИЕ:

Съществува погрешно схващане, че кърлежите се задушават при намазването им с олио или спирт.

Изваждането на кърлежите чрез упражняване на въртеливо движение по посока на часовниковата стрелка или в обратна посока също представлява често срещана грешка. Устата на кърлежите няма резба, но въртеливото движение може да разхлаби захапката и да улесни до известна степен изваждането.

Съвет: не изхвърляйте кърлежите в тоалетната, тъй като те могат да оцеляват под вода за период до 21 дни.

Правилата за борба с кърлежите съвпадат с тези за всякакви други (нежелани) насекоми в закритите помещения: Определени грижи, съчетани с предприемането на превантивни мерки ги обезвреждат на закрито и намаляват риска от нежеланите въздействия или дори заболявания, допринасящи за по-спокоен/безпроблемен живот през топлия сезон.

 

Препарати

Сподели