You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

СВЕТЪТ НА ХЛЕБАРКИТЕ

За някои самата мисъл за хлебарки е достатъчна, за да накара кожата му да настръхне. Тези насекоми, обитаващи нашата планета в продължение на няколко стотици милиони години, се считат за напаст, която е трудно да се преодолее. В някои култури обаче те се оценяват и като високо протеинова храна и дори се използват в традиционната китайска медицина.

Ще разгледаме по-отблизо тези пълзящи твари, ще проучим интересни факти и ще опишем как най-добре да се предпазим.

Какви са ползите от тях? Хлебарките са добър източник на храна за птици и влечуги. Екскрементите на насекомите също са полезни, тъй като са ценен тор. Всеядните хлебарки се използват като рециклиращи отпадъци и би трябвало да помогнат за решаване на нарастващия проблем с отпадъците в бъдеще. В много „ферми“ те изяждат всеки ден няколко тона кухненски отпадъци. След смъртта си служат като високо протеинова храна за пилета, прасета и др. Лекарствата, направени от хлебарки, могат да бъдат закупени в китайски аптеки. В Китай се смята, че тези насекоми помагат срещу чернодробни заболявания, хепатит и Рак. Ако желаете, можете да се насладите на насекомите като малка протеинова закуска. Твърди се, че е особено вкусна, когато се препържи. ????

Опасностите от хлебарки

Хлебарките може бързо да се превърнат в напаст, ако не се предприемат действия достатъчно бързо, тъй като се размножават бързо. Появата им се свързва автоматично с лоши хигиенни условия. Следователно тяхното присъствие е неприемливо, особено в райони, където се съхранява, обработва и / или продава храна. За хлебарките е известно, че предават заболявания и причиняват алергии. Например, болестите се предават през външната част на тялото на насекомите, към които микробите остават прикрепени до 72 часа. Дори когато няма директен контакт, рискът от инфекция е голям, защото насекомите замърсяват своето "местообитание" в търсене на храна. Екскрементите на хлебарка също могат да бъдат патогенни. Фекалиите могат да съдържат патогени и алергени, като остатъци от кожата, които могат да предизвикат алергия към домашен прах. Хлебарки или останки от кожа и фекалии също могат да предизвикат астма, от която децата страдат особено много.

Характеристиките и свойствата на хлебарките

Над 4500 различни видове хлебарки съществуват по целия свят и учените са убедени, че повече от 5000 вида остават неоткрити или неназовани.

Хлебарките са всеядни, много адаптивни и могат да се адаптират към голямо разнообразие от условия на живот. За да оцелеят и да се възпроизведат, те се нуждаят от четири важни ресурса: храна, вода, топлина и скривалища.

В Европа са най-разпространени 3 вида: Blattella germanica (немски хлебарка), Periplaneta americana (американска хлебарка) и Blatta orientalis (ориенталска хлебарка) .

Blattella germanica:

Немските хлебарки достигат размери между 12 и 15 мм, кафяви са и имат две тъмни ивици на предния сегмент на гръдния кош (проторакс). Крилата са с еднаква дължина като тялото при мъжките и женските. Този вид хлебарки се движи много бързо и може да се изкачи (гладки) стени, но не може да лети.

Те се срещат главно в отопляеми сгради. Blattella germanica предпочита високи температури и влажност, например в кухни.

Periplaneta americana:

Американските хлебарки са червеникавокафяви и варират от 28 до 44 мм. Крилата на мъжките са по-дълги от телата им, докато крилата на женските просто покриват корема. Тези хлебарки могат дори да летят при много високи температури.

Periplaneta americana живеят главно в сгради, канализация, мазета и тръбни шахти.

Blatta orientalis:

Ориенталските хлебарки растат до 25 до 30 мм и са с тъмнокафяв до черен цвят. Крилата на женската са само рудиментарни, при мъжете те покриват по-голямата част от корема. Тъй като ориенталските хлебарки са големи и тежки, те не се изкачват като другите видове хлебарки, а стоят на земята.

Те живеят в сгради, но за разлика от близките си, те понасят и по-ниски температури и следователно могат да бъдат намерени на открито.

Всички женски хлебарки снасят яйца в така наречената отека, която има два реда яйца. В зависимост от вида на хлебарките, яйчената капсула във формата на портмоне се различава по размер, цвят и брой яйца, растящи вътре. В отеката на американската и ориенталската хлебарка обикновено има 8 яйца на ред, докато яйчената капсула на германските роднини на хлебарския вид дори има 15-20 яйца на ред капсула. Немската хлебарка носи капсулата в корема, докато нимфите са на път да се излюпят. Други видове не носят отеката със себе си, а ги прикрепят със секрет на сигурни скривалища в близост до хранителни източници. Хлебарката с най-дълга продължителност на живота е възрастната женска на американската хлебарка, тъй като живее средно 440 дни, мъжките само 200. Немските хлебарки имат продължителност на живота до 200 дни, женските на ориенталската хлебарка живеят до 181 г., техните мъжки спътници само до 160 дни.

Превенция с БИО КИЛ и КЛИЙН КИЛ

Можете да защитите дома си от хлебарки, като третирате всички потенциални скривалища на тези насекоми превантивно. Напръскайте всички ъгли, пукнатини и малки дупки на всеки няколко седмици с БИО КИЛ или КЛИЙН КИЛ, за да предотвратите появата на хлебарки във вашия дом. Напръскайте третираните зони интензивно, така че да са добре омокрени, но не толкова, че да капе! Особено уместни са топлите и влажни зони, например под мивки или зад хладилници в кухните. Ако обаче откриете признаци като живи / мъртви хлебарки, следи от екскременти и / или увреждане на храната, това може да показва присъствие на хлебарки. Те също издават неприятна миризма, смес от техните екскременти, течност, която изхвърлят от коремните си ароматни жлези и тъмна течност, която изригва от устата им, когато се хранят. Ако включите светлините през нощта и видите една хлебарка, със сигурност ще се крият още много. Ако видите хлебарки през деня, това показва, че техните скривалища са препълнени, а населението е огромно и извън контрол.

Вълнуващи факти за хлебарки

1. Хлебарките също се отглеждат като домашни любимци. Много големи, бавно движещи се тропически видове, като мадагаскарската свиркаща хлебарка, станаха популярни домашни любимци.

2. Крайниците растат наново. Откъснатите крайници, израстват обратно в рамките на 10 дни.

3. Хлебарките са силно чувствителни. Техните антени действат като ушите и носа им. Космите по краката им са чувствителни към вибрации. В самия край на корема са разположени чифт рецептори. Те са супер чувствителни и са свързани директно с краката като вид втори мозък. В момента, в който усетят вибрациите, хлебарката реагира.

4. Те могат да оцелеят 9 дни без глава. Хлебарките имат "децентрализирана физика", което означава, че само част от нервната система се намира в главата. Други „мини-мозъци“ са разположени в тялото на хлебарка. Например, рецепторите на корема, контролират краката чрез ганглии на коремните нерви. Без вода обаче насекомите могат да оцелеят само една седмица, независимо дали са с или без глава.

5. Те не са имунизирани срещу радиация. Вярно е, че хлебарките преживяват много по-високи нива на радиация, отколкото ние хората, но е мит, че хлебарките могат да преживеят ядрена експлозия. Въпреки това, хлебарките всъщност бяха намерени живи след ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г. Тази устойчивост обяснява защо вероятно е едно от най-старите оцелели насекоми.

6. 40 мин. без въздух, 30 мин. под вода

Изследователите са показали, че хлебарките могат да задържат дъха си до 40 минути и да оцелеят под вода до 30 минути. Хлебарките не използват устата си за дишане, а малки дупки в тялото им, наречени стигми. Те са полезни и за пестене на вода, защото тогава дишащите отвори просто се затварят.

7. Хлебарките са канибали

Предполага се, че хлебарките следват саморегулиращ се ред. Ако има много голяма популация, но само ограничени източници на храна, насекомите се самоизяждат, за да намалят популацията.

8. Те могат да се провират през малки дупки. Впечатляващият екзоскелет придава на хлебарки специална мобилност. Благодарение на странично монтираните крака хлебарка може да се промъкне през отвор, който е само една четвърт от височината на тялото му.

Риск от объркване с безобидни дървесни хлебарки

В Европа - особено в региони около Алпите - някои насекоми предизвикват безпокойство, защото изглеждат много подобно на немските хлебарки. Те са описани като „градински хлебарки“ (Ectobius vittiventris) от семейство дървесни хлебарки (Ectobiinae), които са напълно безобидни. За разлика от домашните вредители дървесните хлебарки са активни през деня и се чувстват най-много у дома си в горите и парковете. Те не оцеляват дълго в апартаментите.

Поради способността хлебарките да се възпроизвеждат бързо, профилактиката със сигурност е препоръчителна, по-лесна, по-евтина и по-хигиенична от борбата с установените колонии.

Препарати

Сподели