You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

СВЕТЪТ НА ДЪРВЕНИЦИТЕ 

 

Независимо от сезона, дървениците винаги могат да представляват проблем. Много често, особено по време на пътуване, дървениците се “транспортират” по маршрутите, без да съзнаваме това. Поради това е важно да сме подготвени и да разпознаваме още от самото начало случаите, при които дървениците са готови да се настанят в дома Ви.

 

 

ДЪРВЕНИЦИТЕ В МИНАЛОТО И В НАШИ ДНИ

Малките насекоми са били често срещан проблем в САЩ в началото на 20 век, но са били почти напълно изтребени непосредствено след Втората световна война чрез широко разпространената употреба на синтетични инсектициди.

В продължение на почти пет десетилетия, дървениците са откривани единствено спорадично в САЩ, докато доклади относно тяхното съществуване не зачестяват в края на 90-те години на миналия век.1

Днес, често посещаваните приюти представляват предопределени места за разпространението на дървениците. Броят на бизнес, чартър и градските пътници по света стабилно се увеличава, което съществено допринася за разпространяване на дървениците. Дървениците се крият в хотели, страноприемници и младежки хостели, в багажа на пътниците и/или стигат до домовете ни чрез пътувания със самолети, кораби, рейсове и влакове.

Твърдението, че нашествието на дървеници възниква в резултат на занижена хигиена е погрешно. Малките насекоми не се интересуват от чистотата или замърсяването на дадена среда, но те могат да бъдат откривани и борбата с тях може да бъде по-ефективна в спретнати/чисти зони.

Независимо от това дали става дума за хостел или пет звезден хотел, при повишена мобилност се увеличава и вероятността от нашествие на дървеници.

КАКВИ ОПАСНОСТИ КРИЯТ ДЪРВЕНИЦИТЕ?

По принцип, нивото на познанията на населението относно дървениците е много ниско. Често дървениците не се разпознават или се бъркат с други насекоми, като поради това нашествието остава незабелязано и може да се разпространява през дълъг период от време.3 В региони с наличието на комари, първите ухапвания често се бъркат с ухапвания от комари.

Дървениците са кръвопийци и обичат да хапят хората. Някои хора дори не реагират на ухапванията и може да мине известно време, седмица или повече, докато засегнатото лице забележи ухапванията или нашествието. Малки червени петна или подутини са типични симптоми, сходни с ухапванията от комари, но обикновено предизвикват доста сърбеж и често остават видими няколко дни. Често ухапванията се забелязват под формата на линия или на групи, но поради изключително променливия им характер, често стават обект на погрешна диагноза.

Учените са доказали, че дървениците могат да носят различни патогени като хепатит B, C, HIV или други заболявания.Но при лабораторните експерименти, дървениците още не са демонстрирали способността си да пренасят такива заболявания.

ХАРАКТЕРИСТИКИ И КАЧЕСТВА НА ДЪРВЕНИЦИТЕ

Възрастната дървеница е с дължина около 0.5 см. Притежава овално и плоско тяло, когато не се е хранила, но тялото и се подува, след хранене с кръв. В зависимост от възрастта на дървеницата и храненията с кръв, цветът и варира от жълто кафяв до ръждиво червен или тъмно кафяв.

Женското насекомо снася от едно до пет яйца на ден и между 200 и 500 през целия си живот (до една година). Яйцата са лепкави, адекватно разположени и скрити от женската в пукнатини и процепи. При добри условия, яйцата се излюпват след приблизително седем дни. Нимфите също се нуждаят от хранене с кръв, за да растат. Нимфите на дървениците си сменят обвивката общо пет пъти през фазата на развитието. Развитието от яйце до възрастна дървеница отнема около 21 дни.

Тези насекоми са предимно нощни и се хранят изключително с кръв, от която също се нуждаят за възпроизводство. Дървениците си набавят храна  и от птици и други животни, но хората служат като основния им приемник.Дървениците се привличат от топлината, CO2 и телесните миризми.Когато приемникът спи, те пълзят по матрака и обикновено хапят на местата, където тялото се допира до чаршафа. След около 5 до 10 минути те се насищат и се връщат в скривалищата си, където прекарват повечето време.

Дървениците владеят до съвършенство умението да се крият. Домовете ни  изобилстват от места подходящи за скривалища. Те могат да бъдат открити в най-малките пукнатини и процепи, в рамките на леглата и канапетата. Дървениците също се откриват в други дървени или тапицирани мебели, в и зад рамки на картини, в ключове за осветлението, контакти и др. Това затруднява изключително много борбата с нашествието. В допълнение, дървениците в течение на много години са развили резистентност към модерните инсектициди. Дървениците могат да живеят няколко месеца без храна.

ПРЕВЕНЦИЯ С ПРЕПАРАТИТЕ BIO/CLEAN KILL И ПО ВРЕМЕ НА ПЪТУВАНИЯ

Целта е да предпазим дома си от дървеници. Нашите продукти BIO/CLEAN KILL (версиите Classic и micro-fast) представляват изключително ценни инструменти за предотвратяване на нашествие. Продуктите BIO/CLEAN KILL може да се използват в закрити помещения, във всички зони, където дървениците биха могли да съществуват. Пръскайте матраците, рамките на леглата, нощните шкафчета, тапицираните мебели, ъглите и пукнатините и др., където малките насекоми биха се чувствали като у дома си, изцяло, до навлажняване, но без да предизвиквате образуването на мокри петна и капки. Приложението може да се повтаря веднъж през няколко седмици.

При неотложно пътуване, също може да пръскате изцяло багажа, отвътре и отвън, преди използване, за предотвратяване на пренасянето на дървениците в къщи. Също може да взимате продуктите BIO/CLEAN KILL по време на Вашите пътувания; в много държави съществуват практични малки опаковки, които може да закупите и лесно да пренасяте в багажа.

Но ако вече сте наясно относно наличието на нашествие от дървеници, трябва да се свържете с професионално дружество за борба с вредителите. Само специалист може да гарантира, че нашествието ще бъде поставено под 100% контрол.

Специфична пазарна информация: Ако продуктите Bio/Clean Kill Extra micro-fast не са налични (син етикет), моля използвайте продуктите Bio/Clean Kill Original или Classic (зелен етикет).

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ НАШЕСТВИЕ ОТ ДЪРВЕНИЦИ

Дървениците се откриват много трудно, особено при наличието на леко нашествие и при невъзможност за установяване на скривалищата им.

Например, първите индикации ще представляват възникването на ухапвания по време на годината, когато не се очакват ухапвания от комари.

Както вече споменахме, има места, където дървениците се чувстват много комфортно. Внимателно разгледайте леглото си, особено матрака и рамката и обърнете внимание на зоните/мебелите намиращи се в непосредствена близост (нощни шкафчета, тапицирани мебели и др.). Търсете черни точки наподобяващи мастилени петна и наличието на стари обвивки на насекомите, които се откриват най-вече в местата им за криене.

Обръщайте особено внимание при закупуване на стари мебели и предмети и ги проверявайте за следи от дървеници!

При пътуване Ви съветваме да проверявате помещенията за дървеници още с влизането и, при необходимост, да смените помещенията. Багажът трябва да се съхранява възможно най-далече от леглото, за да не предоставяте възможност на малките кръвопийци да се разполагат по или в него.

Препарати

Сподели