You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Колорадският бръмбар е разпространен във всички райони на страната. Вреди по всички културни и диви растения от сем. Solanacea. От културните растения основно напада картофите, патладжана и доматите.

Разпространен е  в цялата страна и има решаващо значение при производството на картофи. 

Вредят възрастното насекомо и ларвите, като се хранят с листата на растенията. При силно нападение картофите се обезлистват и добивите от тях се понижават. Най-опасни са повредите, причинени по време на цъфтеж и клубенообразуване.

Колорадския бръмбар развива 2-3 поколения и зимува като възрастно насекомо в почвата на дълбочина до 30 см. Презимувалите бръмбари излизат от почвата след затопляне на времето и започват да се хранят с диви растения от сем. Solanaceae, а след това преминават по поникналите картофи.

Борба: Пръскане с инсектициди срещу възрастното и ларвата. Третирането да се извърши няколко пъти в зависимост от развитието на неприятеля, като първите пръскания да са при поява на ларвите от трета възраст, което съвпада с масовото излюпване на ларвите от първа възраст, а основната маса бръмбари са излезли вече на повърхността почвата.

Сподели